Djerba - Afrički Karibi

2023-05-01

Ostrvo s kristalno čistim morem prekrivenim urminim palmama
Djerba je ravno ostrvo površine 614 km2, okrenuto prema južnoj obali Tunisa i povezano sa kopnom nasipom dužine 6 km. Njegova obala je prekrivena kristalno čistim morem, a prekrivena je urminim palmama, maslinama starim tri hiljade godina, cvećem i plodovima svih mediteranskih vrsta.
Ovde, među magijom prirode i vremena, živi mitologija. U antičko doba ostrvo je bilo poznato kao Lotofagitis, mesto gde su, u Homerovoj Odiseji, Uliks i njegovi pratioci susreli Lotofage ili Lotoždere. Ostrvo ima bujnu vegetaciju, ali nema ni traga od cvetova lotosa koje su jeli neki od Uliksovih pratilaca, koji su tada izgubili svako sećanje na svoje prošle živote.
Ko poseti ovu oazu mira i snova, dožive će magičnu opuštajuću atmosferu usred blistavih belih kuća i zelenih vrtova. Na ostrvu se nalazi i oko 200 malih džamija.
Houmt - Souk
Houmt-Souk je najvažniji grad na ostrvu Djerba i jedan od najživopisnijih u Tunisu. U njemu se nalaze nepogrešivi Funduci, gostionice s velikim dvorištima okruženim belim lukovima u kojima bi trgovci u prolazu boravili sa svojom robom.
Grad se razvio oko soukova, gde možete pronaći impresivnu količinu i raznovrsnost domaćih zanatskih proizvoda kao što su tradicionalna odeća, ćebad tkani na isti način još od vremena Hanibala, ručno rađeni zlatni i srebrni nakit, kožna galanterija, slama. tepisi, keramika i predmeti od terakote.
Da posjetim na Đerbu
Mesta za posetiti uključuju Muzej folklora i popularne umetnosti, koji izlaže narodne nošnje i nakit, i arapsku tvrđavu Borj el-Kebir, koja datira iz 14.veka.
Gradovi ostrva Djerba
Svaki grad na ostrvu poznat je po određenim rukotvorinama ili je mesto od istorijskog značaja: Ajiim za pecanje sunđera; El-May zbog svoje šarene pijace; Fatou za svoje fino pletene korpe; Guellala, centar za proizvodnju ručno rađene keramike i grnčarije iz vremena kralja Mide; La Ghirba, za jednu od najstarijih i najpoznatijih sinagoga na svetu; Mahbounin, kraljevstvo vrtova; Midoun, zbog svoje plesne kulture; Gougou i Sedouikech za ručno rađene kamilje njuške, korpe za ribu i slamnate šešire.
Južno od Tunisa
Djerba nisu samo bele peščane plaže, azurno more i odmor. To je takođe početna tačka za otkrivanje južnog Tunisa i njegovog neospornog protagoniste: pustinje.
Iza rimskog nasipa, koji vodi na kopno, nalazi se Medenin sa svojim Ghorfas (starim žitnicama) i Tataouine, ispostava čuvene francuske Legije stranaca. Tokom dana, na leđima kamile, možete uživati ​​u obilasku dina oko Douza. Ne propustite čaroliju pustinjske noći pod zvezdama.
Vozilom na sva četiri točka možete posetiti veličanstvene planinske oaze Chebiba, Mides i Tamerza, s njihovim cvetnim šumarcima palmi, legendarni Tozeur, glavni grad juga sa svojim karakterističnim kućama oker boje, ili uroniti u sumporne vode oaze Ksar Ghilane, koja se nalazi na dubokom jugu i okružena pustinjom. Tozer je ogroman gaj palmi od 1000 hektara u kojem skoro 260.000 stabala palmi, navodnjavanih sa 200 izvora, daje najbolje hurme u Tunisu.
 
Tipična jela Tunisa
Jagnjetina i riba su glavni sastojci tuniske kuhinje. Još jedna veoma poznata namirnica je kus-kus, koji prati sve vrste jela. Brik peciva – cigara rolnice i mechuia salata sa paradajzom i paprikom su ukusna predjela, kao i sveži hleb i umaci, sardine, masline, pečene zelene paprike i harisa (čili sos). Urme su pravi specijalitet. Tipična pića uključuju čaj od mente i tursku kafu.

ŠTA OBIĆI U DJERBI
Spomenici i muzeji na Djerbi

HOUMT-SOUK
Houmt-Souk, što na lokalnom jeziku znači "pijaca", sa populacijom od oko pedeset hiljada ljudi, danas je glavni grad ostrva i jedan od najživopisnijih gradova u Tunisu. Houmt-Souk oduševljava turiste zamršenim ulicama bogatim orijentalnim blagom, malim kafićima i impresivnom količinom i raznovrsnošću domaćih rukotvorina. Dugačak souk je odlično mesto za kupovinu tkanina koje nose mnoge lokalne žene, ćebadi tkanih kao iz vremena Hanibala, zlatnog i srebrnog nakita od zanatskih radova, kožne galanterije, slamnatih prostirki, grnčarije i terakote.

GHIRBA SYNAGOGUE
Djerba je dom jedne od najstarijih jevrejskih zajednica na svetu. Sinagoga El Ghriba u Hara Seghiri jedna je od najstarijih i najpoznatijih na svetu po manastiru uz čije temelje se nalazi mesto koje datira iz 586. godine pre Hrista; sinagoga i manastir na ostrvu svedoče o prisustvu jevrejske manjine koja ovde živi vekovima ili čak milenijumima.
 
EL-MAY, FATOU, GUELLALA
El-May je šarena pijaca, dok Fatou proizvodi lepo pletene korpe i prostirke od rogoza. U gradu Guellala, izvrsna grnčarija i keramika se ručno izrađuju još od vremena kralja Mide.

Djerba EXPLORE
Osim zanimljivog muzeja Lalla Hadria, koji uključuje preko 1000 godina umetnosti i istorije, park vam omogućava da se vratite u prošlost posetom Menzelu i otkrivanjem drevnih tradicionalnih zanata kao što su tkač ćilima ili zanatlija koji rade od pruća. Svet Djerba Explore, jedinstven je i inovativan projekat u mediteranskom basenu. Kultura i istorija, opuštanje i zabava su fantastično pomešani.
 
MUSEE DU PATRIMOINE
Avenue Habib Thameur Houmet Essouk
Musee du Patrimoine u Djerbi je obavezna stanica koja vam omogućava da otkrijete drevne tradicije, običaje i tradiciju ostrva. Muzej je pogodan za ovu informativnu i senzibilizirajuću ulogu i poziva vas da otkrijete blago bogate kulture ostrva.

Izleti u Djerbi

DJERBA GOLF KLUB
Midoun Djerba
Golf klub Djerba je dizajnirao Martin Hawtree i otvoren je u novembru 1994. Staza golf kluba Djerba, 120 hektara, proteže se oko 27 rupa između urminih palmi, bagrema i bara sa vodom. Neki plovni putevi ne prelaze širinu od 40 metara, a ruta završava na moru. www.djerbagolf.com

TATOOINE
Džipom je moguće otići u unutrašnjost i doći do Tatouinea, grada poznatog po jedinstvenoj berberskoj arhitekturi u svetu. Grad čine "ksouri", stare štale koje su postale uporište Berberskog naroda, sada šarmantne i misteriozne. Tatouine je poznat i po scenama iz Star Wars filmova, snimanih na ovim prostorima.
 
DOUZ
U blizini slanog jezera Chott el Jerid, dolazite do Douza, "kapije u Saharu". Grad je smešten u nekadašnjoj najvažnijoj oazi tog područja i odatle počinje većina pošiljki za otkrivanje Sahare. Douz se svake godine slavi čuvenim "Festivalom Sahare", jedinstvenim događajem u svetu kojim se otkriva istorija ove fascinantne zemlje.

NACIONALNI PARKOVI:
Na jugu Tunisa nalaze se nacionalni parkovi Sidi Toui i Jebil. Prvi se prostire na preko 63 kilometra, gde se ravnice izmenjuju sa malim dinama, riječnim koritima, polusušnim područjima i reljefom Djebel Sidi Toui. Umesto toga, Nacionalni park Jebil najveći je u Tunisu i proteže se oko 1500 milja do granice Grand Erg Oriental. Park obuhvata prekrasan pustinjski krajolik sa peščanim dinama preko 200 metara.

Arena travel | Blog

Djerba - Afrički Karibi

Tunižani Đerbu zovu izrazom „Djerba La Douce“, što je doslovno prevedeno „Slatka Djerba“. Ime potiče od očaravajućeg uticaja koji ostrvo ima na ljude koji ga posećuju. Smirenost i mir koji vladaju u Đerbi čine ga savršenim gradom za sve koji traže bekstvo da “napune baterije” i opuste se.

Ostrvo s kristalno čistim morem prekrivenim urminim palmama
Djerba je ravno ostrvo površine 614 km2, okrenuto prema južnoj obali Tunisa i povezano sa kopnom nasipom dužine 6 km. Njegova obala je prekrivena kristalno čistim morem, a prekrivena je urminim palmama, maslinama starim tri hiljade godina, cvećem i plodovima svih mediteranskih vrsta.


Detaljnije

Gradovi Evrope - Italija

Italija - magicna prolecna jesenja putovanja.

Posetite evropske metropole - Milano, Rim, Toskanu, Veneciju i provedite se  u najlepsim gradovima Italije!

 

 

Detaljnije

Letovanje - Grcka

Grčka leto 2024 - veliki izbor paket aranžmana za letovanje u Grčkoj sa autobuskim ili avio prevozom. U našoj  ponudi nalaze se apartmani u Grčkoj, kao i veliki izbor hotela za putnike koji ne bi koristili autobuski prevoz. Veliki izbor destinacija - Halkidiki, Grčka ostrva, Olimpska regija, Jonska regija, Orfanski zaliv. Neka Grcka bude vas izbor za leto 2024.

Odaberite svoje letovanje - Grcka autobusom, Grcka avionom. Apartmanski i hotelski smestaj .

 

Detaljnije